Geschiedenis

Ontstaan

De club heeft al een lange geschiedenis. De Herderin werd opgericht in 1845 en de titel “Koninklijke Maatschappij” werd in 1955 aan de vereniging toegekend. Vandaar is sinds 1955 de volledige naam “Koninklijke Handboogmaatschappij De Herderin” of verkort: “K.H.M. De Herderin“. De drielettercode van De Herderin is HEL van De HErderin Leuven.

Door de jaren heen

Het eerste lokaal bevond zich ergens in de buurt van het stadhuis van Leuven. Daar werden ook de eerste schietingen georganiseerd. Zo waren er toen de jaarlijkse Leuvenkermisschieting, het kampioenschap van Leuven en de Gildenschietingen. Een keer per jaar werd er een koningsschieting gehouden met het bekende ganzenfeest achteraf. Al deze activiteiten werden zelfs in oorlogsjaren ingericht en ook toen waren er een behoorlijk aantal deelnemers.

Later verhuisde De Herderin naar de Diestsestraat bij café Esperance. Daarna ging het naar de Oude Baan in Korbeek-Lo. In de jaren ’70 werd er zelfs een kampioenschap tussen Leuven, Brussel en Tienen ingericht midden in Leuven, op het Ladeuzeplein.

Enkele jaren later zou De Herderin nog maar eens verhuizen, ditmaal naar het Zwembad van Leuven. Uiteindelijk is de club terecht gekomen in de sporthal van Wilsele.

De KHM Herderin nu

De laatste jaren vindt de jeugd meer en meer de weg naar deze aangename maar niet te onderschatten en zeer technische sport. Onze leden hebben leeftijden tussen 11 en 75 jaar.

De club biedt plaats aan zowel de recreatieve schutter als aan de competitieve schutter en houdt de traditionele waarden van deze sport in ere door het organiseren van een jaarlijkse Willem Tell schieting, koningsschieting, carnavalsschieting, pakjesschieting en Paasschieting, naast de officiële wedstrijden.

Terug naar boven